Mange vi prater med om dagen har spørsmål om Norgespris, strømstøtte og om solceller fortsatt er en smart investering. I denne artikkelen svarer vi på alle spørsmål om strømordningene i Norge og hvordan det påvirker deg. 

De siste årene har det vært mye snakk om strømpriser etter perioder med skyhøye priser. Og debatten fortsetter med regjeringens foreslåtte nye strømordninger i forbindelse med stortingsvalget i september. 

Men hvordan påvirker det deg og hvilke energivalg du skal ta for fremtiden? Fordelene med egenprodusert strøm fra solceller blir enda mer åpenbare for de aller fleste. Du blir rett og slett mindre påvirket av politikk og endringer i strømpriser, reduserer utgiftene dine og hvis du legger til et batteri får du også mulighet til å lagre strøm og bruke den når prisene er på sitt høyeste.

Les videre for å forstå de foreslåtte endringene i strømmarkedet, og hvordan solceller fra Otovo kan bidra til å redusere månedlige utgifter.


Endringer i strømordningen: Dette må du vite om Norgespris og strømstøtte


Strøm har i årevis vært i nyhetene. For de aller fleste har høye strømpriser vært en betydelig utgiftspost og strømprisene mange  år frem i tid er vanskelig å spå eksakt

Strømstøtten for husholdninger er midlertidig. Den ble først innført i desember 2021. Per nå dekker den 90 % av strømprisen over 93,75 øre/kWh (75 øre/kWh ekskl. mva.). Alle husholdninger får strømstøtte, men ikke fritidsboliger. Ordningen har siden blitt forlenget flere ganger.  

I januar annonserte regjeringen flere tiltak, og forslaget om Norgespris kom også i vinter. Mange tror at de nye ordningene som har blitt flittig omtalt i mediene er opplest og vedtatt. Men detaljene må fortsatt bestemmes. Politisk sett er det sannsynlig at dette avgjøres før valget. Høyre, Arbeiderpartiet og de andre partiene er tjent med å dempe uroen rundt dette før stortingsvalget til høsten. 


Det virker nå veldig sannsynlig at det blir to regimer for strømpris fremover: Norgespris og strømstøtte, selv om noen detaljer for de to ordningene fortsatt er ukjent. 

De  to prisordningene, sammen med de synkende prisene på solcellematerialer, gjør det lettere å beregne lønnsomheten for solceller for husholdninger i Norge

Søk etter adressen din og få et tilbud på mindre enn 1 minutt!


Regjeringen har nå sendt et forslag ut på høring. Her er hovedpunktene i forslaget:

  • Forbrukere kan velge mellom Norgespris (40 øre + moms hele året) eller strømstøtte (90 % av prisen over 93,75 øre/kWh, med du betaler full pris under denne grensen).
  • Norgesprisen skal justeres én gang i året, og prisen gjelder fra 1. januar til 31. desember. Prisen på 40 øre skal ikke endres før 1. desember 2027.
  • Når prisen justeres, skal den ta utgangspunkt i strømpriser fremover og samtidig sikre en forutsigbar og stabil strømpris.
  • Regjeringen foreslår å innføre et forbrukstak på Norgespris. I høringen spør de blant annet om forbrukstaket bør være på 3000, 4000 eller 5000 kWh per måned for boliger. 
  • For mange er det også betydelige utgifter med strøm på hytte eller annen fritidsbolig. Høringen spør også om det bør være et tak på 500, 1000 eller 1500 kWh per måned for fritidsboliger.
  • Ved en avtale om Norgespris er forslaget at du bundet frem til 31. desember i det samme året. En avtale som inngås i oktober eller senere i 2025 foreslås å vare til 31. desember 2026.

Regjeringen legger opp til at nettselskapene skal administrere ordningen, og at folk skal inngå avtalene med dem. Målet er at ordningen kan tre i kraft fra 1. oktober i år. Forslaget er at den i første omgang gjelder frem til 31. desember 2029.

Prisen er nå fastsatt og det gir dermed mer sikkerhet om hvor mye man kan spare på solceller.

Dessuten kan du som har solcellepaneler kan tjene penger på å selge til nettet. Men, det er fortsatt ikke avgjort om du får MER enn 40 øre når du selger tilbake til nettet. NHO Elektro og Fornybar Norge tar til orde for at de som har solceller, skal få betalt mer enn Norgespris når de leverer strøm de produserer tilbake på nettet. Det vil i så fall gjøre regnestykket for solceller på hustak bedre enn det vi har lagt til grunn her.


Hva påvirker strømregningen?


Strømregningen påvirkes av økte priser på strøm, nettleie og avgifter. Markedsprisen bestemmes på Nord Pool, og påvirkes av tilbud og etterspørsel, men denne prisen vil for forbrukerne overstyres av statens to ordninger: Norgespris og strømstøtte  Norgesprisen er helt fast hele året og ligger på 40 øre + moms, altså 50 øre, Strømstøtten dekker 90 % av prisen over 93,75 øre/kWh, men man må betale spotpris dersom strømmen er billigere.


Hvorfor øker strømprisen?


På kort sikt påvirkes strømprisen av de daglige eller sesongmessige svingningene i etterspørsel og tilbud av strøm. Kalde dager fører til økt oppvarmingsbehov, som presser prisene oppover. På samme måte vil tørre perioder gjøre det vanskeligere å produsere vannkraften, og prisene vil stige.

På lang sikt er det tempoet i elektrifisering og industriutbygging som driver etterspørselen, og mengden kraft som  bygges som driver tilbudet. Tilsammen bestemmer disse faktorene prisutviklingen på strøm. 

Det er sannsynlig at etterspørselen etter strøm vil øke, fordi det bygges nye datasentre og ny industri samtidig som stadig mer av transporten i Norge går på el. Tilbudet av strøm øker ikke like mye, på grunn av motstand mot kraftutbygg. Dermed har prisene steget betydelig.

På toppen av dette kommer økninger i nettleien, som er prisen for å transportere strøm til der du bor. Økte behov for investeringer i strømnettet er det som skaper denne prisveksten. I tillegg øker strømkostnadene som følge av økte avgifter - for du betaler både moms og elavgift på strømregningen.


Senk strømregningen med solceller


Otovo er en unik plattform for solceller der vi har detaljerte data på boliger og solforhold i Norge. På få sekunder får du et estimat på hvor mye strøm du kan produsere. Otovo-kunder har halvert strømregningen sin med solcellepanel.


Søk etter adressen din og få et tilbud på mindre enn 1 minutt!


Når du lager din egen strøm, er du ikke sårbar for svingingene i kraftmarkedetog politiske avgjørelser. Solcellene har selvsagt en kostnad, og du betaler fortsatt fastleddet i nettleien, men energien fra solcellene vil dekke mye av strømforbruket ditt og du betaler ikke den variable nettleien på strøm du produserer selv.

solceller Otovo

Strømmen du ikke bruker selv kan du i tillegg selge videre. Prisen er basert på produksjon, her er en oversikt som viser hvor mye dukan regne med å  produsers.

Med solceller får du lavere strømutgifter i mange år framover. Sannsynligvis kommer strømprisene til å fortsette å øke. Dermed vil strømmen fra solcellene du har investert i spare deg for flere kroner for hvert år som går – og for hver krone strømprisen stiger.

Etter store prisfall på solceller etter energikrisen er dessuten selve solcelleanleggene nå rekordbillige, slik at du lønnsomt kan investere i et anlegg som er stort nok for ditt fremtidige strømbehov, der stadig flere av tingene du eier går på strøm. Alt peker på at hver husholdning får høyere strømforbruk i fremtiden, forestill deg bare forskjellen på å lade to istedenfor én elbil hjemme. 

Mange lurer på hvordan det svarer seg økonomisk. Mer informasjon om lønnsomhet og tilbakebetalingstid for solceller finner du her.


Konklusjon – Ta kontroll over strømregningen: Solceller i møte med Norgespris og strømstøtte


Strømprisene har skapt usikkerhet i årevis og er en gjenganger i nyhetene. Alt som avgjøres politisk kan være gjenstand for endring.

Det som er sikkert, er at solceller og batterier er en attraktiv løsning for mange husholdninger. Når man produserer strøm så blir man mindre utsatt for stadige endringer i strømprisen og politiske beslutninger som kanskje ikke er varige. Helt konkret reduseres også utgifter, man støtter en grønnere fremtid og får inntekter gjennom salg av overskuddsstrøm tilbake til nettet.

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.