Ti grunner til at solceller tar av
Solceller blir stadig mer populære på norske hustak. Hva er det som driver denne nye folkebevegelsen? Vi har spurt norske solcellekjøpere.
1. Kjøre elbilen på ren kraft
I resten av Europa har rundt 40 prosent av elbileiere solceller på taket. I disse landene får man seg solceller først, og så får man seg elbil. I Norge er det motsatt. Vi er verdensledende på elbiler, så her kommer batteribilen i garasjen først, og panelene på garasjetaket etterpå. Men motivasjonen er ofte den samme: Å ende opp med en bil som går på egenprodusert strøm.
- Det er morsomt å vite at jeg produserer like mye strøm som mine to elbiler bruker. Og det er veldig gøy! sier solcelle-pioner Tormod van der Hagen, som med sine 28 solcellepaneler på Kråkerøy kan dekke ca 25-30.000 elbilkilometer i året.
2. Øke verdien på boligen
- Jeg gjorde en verdivurdering på huset etter å ha fått panel og fikk da en signifikant verdiøkning. Huset fremsto som langt mer fremtidsrettet og moderne. Basert på den verdivurdering, betalte egentlig anlegget for seg selv, sier Jon Espen Nergård fra Løten.
Han opplevde noe som har vært et dokumentert fenomen i de store solcellemarkedene. En rapport fra Accenture fra 2015 slår fast at verdien på næringsbygg i Tyskland økte med 6,7 prosent dersom de hadde solceller, mens australske eneboliger øker sin verdi med 4,12 prosent med solpaneler på taket. I USA anslås det at solcellepaneler øker eiendomsverdien med 15.000 dollar - altså slik at panelene prises som om de er helt nye også på brukte boliger.
3. Skape en bedre verden
- Det gir en god følelse å vite at man produserer en del av sin egen strøm på en helt klimavennlig måte. Føler at man gir et bidrag til en bedre verden, sier Vebjørn Dysvik fra Oslo. I Norge er veldig mange av de første til å ta i bruk solceller motivert av klimasaken.
4. Bli uavhengig
Det er ikke lett å bli helt energiuavhengig i Norge, men mange setter pris på å kjøpe mindre strøm fra det vanlige strømnettet.
- En måned kjøpte jeg bare 1 kWh fra nettet. Norge har faktisk mange soltimer, forklarer Emelie Spjuth, som bor i et arkitekttegnet hus på Vollen i Asker. Hun er en av mange som blir motivert av å dekke eget forbruk og deretter se strømmåleren gå baklengs og få betalt for å sende overskuddsenergi ut på nettet.
5. Vise for barna
- Det er utrolig viktig hva barna lærer av dette! Det sender også viktige signaler til dem om å ta initiativ til grønne løsninger, sier trebarnsfaren Nicholas Hall i Holmenkollen, før han legger til:
- Hadde jeg hatt plass hadde jeg tatt et dobbelt så stort anlegg.
6. Sikre seg mot høy strømpris
Norske husstanders strømkostnader har ifølge SSB krøpet over 100 øre per kilowattime i 2017, når man regner med nettleie og elavgift. Det er ventet at både nettleien og elavgiften fortsetter å stige, mens mer krafthandel med utlandet også kan bidra til at norske strømpriser ligner med på dem i resten av Europa.
- Hvis man ikke vurderer dette med tanke på fremtidsutsiktene til strømpriser, så lever man for mye i nuet, sier Are Bjøntegaard fra Kolbotn. Med 36 paneler på taket produserer han rundt 9.000 kilowattimer i året.
7. Sikre seg flyktige fordeler
Solceller er mest populært blant villa- og rekkehuseiere ettersom de får støtte på 10.000 og 28.000 kroner fra enova for å installere anlegget. Noen er redde for at fordelen kan forsvinne:
- Jo fortere du gjør det, jo mer tjenere du. Det er det samme som med elbil, jo tidligere du får installert jo flere fordeler får du, forklarer Thomas Fjeld fra Sellebakk i Østfold.
Han støttes av Anders Thunheim fra Gan, som frykter at reglene for solceller kan bli strammet inn:
- Et tips er å kjøpe før det kommer reguleringer, sier han.
8. Satse på teknologi
- Det er gøy å ikke sitte på gjerdet, dette er fremtiden, sier Kari Kristine Martinson fra Drammen. Så lenge solceller fortsatt oppleves som en ny kategori investering i hjemmet, så finner vi panelene på hustak der beboerne har mange gadgets. Forvent smartklokker og stemmestyrte smarthjem hos mange av solcellefolkene!
9. En sikker investering
- Gå for det! Det er en god investering, sier Shafeeq Mohammad fra Oslo. I likhet med mange andre av de som kjøper solceller i dag tenker han på avkastningen solcelleinvesteringen gir i form av lavere strømregninger i 30 år fremover.
- Med dagens bankrente er det definitivit bedre å ha pengen på taket enn i banken, forklarer Lars Ruud i Båstad.
10. Utnytte solstrålene!
I boligmarkedet er vi vant til å betale for sol, enten det er solrike terrasser eller sydvendte stuevinduer. På den måten har man jo allerede investert i en solrik tomt - hvorfor ikke utnytte ressursen man har kjøp?
- Taket er jo der, kan like gjerne bruke det til noe sier Martin Hagen fra Laksevåg. Han henter hjem 4-5000 kilowattimer hvert år fra de solstrålene som treffer taket hans.
Ble du nysgjerrig på dette? Se hvorvidt ditt tak passer for solceller på www.otovo.no.